CASE

Open Innovation House – ekologisuus ja avoimen innovoinnin henki

Perustietoja:

  • valmistunut 2012 Otaniemen kampukselle
  • laajuus noin 11 600 brm2
  • pääsuunnittelija Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy
  • OIH tarjoaa tiloja muun muassa Aalto-yliopistolle sekä kotimaisille että kansainvälisille yrityksille. Tiloissa toimii myös start-up -yrityksiä.

“Open Innovation House ilmentää hyvin yliopiston tavoitteita, kuten ihmisten ja ideoiden kohtaamista, energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä. Open Innovation House on alusta yhdessä luomiselle, vuorovaikutukselle ja ideoiden jakamiselle. Olen vakuuttunut, että tällainen avoin toimintakulttuuri tuottaa Suomelle maailmanluokan osaamista.”
Rehtori Tuula Teeri, Aalto-yliopisto

Open Innovation House toimii alustana ja kohtaamispaikkana avoimelle innovoinnille ja yhdessä luomiselle. Jo sen suunnitteluvaiheessa tavoitteena oli luoda ympäristö, joka tukee ihmisten ja ideoiden kohtaamisia sekä luo uusia yhteistyö- ja toimintamalleja. Talo on tilankäytöltään erittäin tehokas ja sen tilat kannustavat liikkuvaan työskentelyyn ja kanssakäymisiin. Se tukee yritysten ja yliopiston yhteistoimintaa tuomalla toiminnat myös fyysisesti lähelle toisiaan.

”Uskomme, että kaikenlaiset kohtaamiset edistävät luovuutta ja innovointia. Se korostuu myös tiloissamme, jotka houkuttelevat ajatusten vaihtoon.”
Kehityspäällikkö Kai Huotari, EIT ICT Labs

Aalto-yliopistokiinteistöt sekä Aalto-yliopisto jo strategiassaan korostavat sitoutumista kestävään kehitykseen: kampuksen ja sen rakennusten ympäristösuorituskyky sekä energiatehokkuus ovat keskeisessä roolissa. Kampussuunnittelussa toteutuvat kestävän kampuksen periaatteet; “Suomen johtava kestävä yliopistokampus vuonna 2020”.

OIH:n toteutuksessa huomioitu tavallista korkeammat ympäristövaatimukset ja sille on myönnetty GOLD-tason LEED-sertifikaatti (lue lisää täältä). LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on kansainvälisesti tunnustettu sertifikaatti, jonka myöntää U.S. Green Building Council. LEED -järjestelmä kehitetty tehokkaiden rakennusten ja kestävän kehityksen periaatteella toimivan ympäristön sertifiointiin. Sertifikaatti takaa riippumattoman todistuksen siitä, että rakennus vastaa vihreälle rakentamiselle asetettuja tehokkuusvaatimuksia. LEED-tasoja neljä; sertifioitu, hopea, kulta ja platina.

Esimerkkejä Open Innovation Housen energiatehokkaista ratkaisuista:

"Kiinteistön tarkoituksena ja punaisena lankana on alusta asti säilynyt idea luoda uudenlainen kohtaamispaikka, joka tuottaa Suomelle kilpailukykyä ja kaupallisia huipputuotteita."
Toimitusjohtaja Kari Kontturi, Aalto-yliopistokiinteistöt Oy