Otakaari 1 - Kandidaattikeskus

Otakaari 1 on näkyvin Alvar Aallon suunnittelema rakennus Otaniemessä. Rakennuksen viimeisen vaiheen peruskorjaus valmistui vuoden 2015 keväällä.

Otakaari 1:n hahmo on jo alun perin nähtävissä Alvar Aallon tekemissä kilpailuehdotuksessa vuodelta 1949, sittemmin rakennusta on laajennettu Aallon visiota mukaillen. Vaikka sisätiloja on muunneltu, käytävät, aula-alueet ja pääauditoriot on säilytetty entisellään. Rakennuksessa on punatiiliverhous, mutta Aalto on käyttänyt myös mustaa graniittia rakennuksen julkisivussa. Näyttävin osa rakennusta on viuhkamainen rakenne "amfi", joka toimii pääauditorioiden kattona.

Rakenteessa olevat ikkunat on hyödynnetty auditorioiden valaistuksessa ja ikkunoita vastassa on vaaleaa seinäpintaa, joka heijastaa ikkunoista tulvivan valon tasaisesti. Pääauditorioissa olevat puiset seinäpaneelit ovat myös suojeltuja. Rakennuksessa on opiskelijoiden käytössä oleva ravintola ”Alvari”, kahvila "Elissa" sekä henkilökuntaravintola ”Silinteri”.

  • Rakennus on sekä yliopiston kampuskrjaston (Otaniementie 9) että ostarin välittömässä läheisyydessä.
  • Pääovien edessä on parkkitilaa niin pyörille kuin autoillekin, ja pääovien edustalle on suunnitteilla sähköauton latauspiste. Pyöräparkkeja löytyy kaikilta sisäänkäynneiltä, ja rakennuksen pohjoispuolella on myös Rakentajanaukion parkkipaikka.
  • Rakennuksessa on peruskorjauksen yhteydessä toteutettu energiatehokkuusinvestointeja ja panostettu sisäilman laatuun.
  • Viuhkamainen kattorakenne toimii ulkopuolisin osin tapaamis- ja ajanviettopaikkana. Amfiksi kutsutulla paikalla lakitetaan vappuaattoaamuna ensimmäisen vuoden opiskelijat, phuksit, teekkareiksi.
  • Rakennus kuuluu Otaniemen suojeltuimpiin rakennuksiin.
Valmistusvuosi: 
1964
Peruskorjausvuosi: 
2007-2015
Suunnittelija: 
Alvar Aalto
Kokonaispinta-ala: 
47 985 m2
Energianlähteet: 
Kaukolämpö
Käyttötarkoitus: 
Opetus, tutkimus ja toimisto
Energialuokka: 
F
Energiakatselmus: 
On
Aulanäyttö: 
On