Otaniementie 9

Arkkitehtonisesti kirjastorakennus on kaunis esimerkki Alvar Aallon merkittävien kirjastorakennusten sarjassa. Rakennus on peruskorjauksessa arviolta vuoden 2016 loppuun saakka. 

Vuonna 1969 valmistuneen rakennuksen sijainti kampuksella on keskeinen ostarin ja tulevan metrokeskuksen välittömässä läheisyydessä. Arkkitehtonisesti kirjasto jatkaa päärakennuksen linjaa punatiilisin julkisivuin ja nauhamaisin ikkunarivistöin. Myös rakennuksen korkeus on tarkkaan mietitty, ettei se peitä taakseen Otaniemen päärakennusta (Otakaari 1), mutta on kuitenkin Alvar Aallon puistoa korkeammalla.

Sisäpuoliset kalusteet rakennuksessa ovat alkuperäisiä ja yhtä olennainen osa rakennuksen tyyliä ja tunnelmaa. Kulttuurihistorialliset kalusteet ja osat säilytetään ja kunnostetaan peruskorjauksen yhteydessä. Samalla joidenkin tilojen käyttötarkoitusta muutetaan ja rakennuksessa toteutetaan myös energiatehokkuustoimenpiteitä. Rakennuksessa tulevaisuudessakin toimivan Aalto-yliopiston kirjaston toimintaa kehitetään moderniksi Oppimiskeskukseksi, joka palvelee Aallon opetusta, tutkimusta ja johtamista.

Kampuskirjasto, uudelta nimeltään Oppimiskeskus beta, palvelee väliaikaisissa tiloissa Otakaari 1 A-siivessä peruskorjauksen ajan.

  • Otaniementietä kulkevat bussit pysähtyvät ovien edessä pysäkillä ”Alvar Aallon puisto”.
  • Rakennus kuuluu Otaniemen suojelluimpiin kohteisiin.
Valmistusvuosi: 
1969
Suunnittelija: 
Alvar Aalto
Kokonaispinta-ala: 
25 000 m2
Energianlähteet: 
Kaukolämpö
Käyttötarkoitus: 
Kirjasto ja opiskelutiloja
Energialuokka: 
E
Energiakatselmus: 
On
Aulanäyttö: 
Ei